شرکتهای صادرات ، واردات و ترخیص کالا
آموزش صادرات و وارداتصادرات محصولات کشاورزی

استانداردهای صادرات محصولات کشاورزی

حجره دار  و بارفروش

استانداردهای صادرات محصولات کشاورزی

 

تجارت بین‌الملل بر پایه‌ی خرید و فروش و مبادله‌ی کالا در میان دو کشور صورت می‌گیرد. در این میان کالاها، محصولات و خدمات زیادی میان دو کشور مبادله می‌شود. یکی از محصولاتی که در میان کشورها مبادله می‌شود محصولات کشاورزی است.

مبادله‌ی محصولات کشاورزی، دارای نکات حساسی است که حتما باید به آن توجه شود. زیرا محصولات کشاورزی تازه ممکن است در اثر حمل و نقل یا بی دقتی خراب شده و قابل مصرف نباشد. به همین دلیل تجارت در این حوزه بسیار حساس است. از طرفی این حساسیت با توجه به ایمنی مواد غذایی و سلامت آن‌ها نیز دو چندان می‌شود. به همین دلیل لازم است تا حتما استانداردهایی را برای مبادله‌ی محصولات کشاورزی در نظر گرفت و بر اساس آن به مبادله‌ی میان دو کالا پرداخت.

اگر محصولی که ارسال یا دریافت می‌شود ایمن نباشد، اعتماد میان دو طرف مبادله از بین می رود. ایمنی غذا شامل مواردی از قبیل بقایای داروهای دامی و آفت‌کش‌هایی است که به مواد غذایی اولیه زده می شود. عدم وجود میکروب‌ها یا ویروس‌ها در مواد غذایی دامی می‌تواند یکی دیگر از این مواد باشد.

لیست شرکتهای بازرگانی بین المللی

استانداردهای صادرات محصولات کشاورزی

توافقنامه‌هایی در سازمان تجارت جهانی وجود دارد که پایبندی به آن‌ها می‌تواند تا حدودی باعث تضمین ایمنی مواد غذایی استاندارد باشد. کشورها می‌توانند با توجه به این توافقنامه‌ها، مقرراتی وضع نمایند که براساس آن بتوانند ایمنی مواد غذایی صادره یا وارده را تضمین نمایند.

کشورهای دو طرف مبادله باید بتوانند موارد زیر را تضمین نمایند تا اعتماد ایجاد شده و مبادله‌ی کالا به راحتی انجام پذیرد.

  • هر طرف مبادله باید بتواند حافظ منافع سلامتی اعضای کشور خود در برابر ورود یا استقرار انواع میکروب، بیماری و آفات باشد.
  • هر طرف مبادله باید بتواند اعضای کشور خود را در برابر خطرات ناشی از افزودنی‌ها، آلودگی‌ها و سموم موجود در نوشیدنی‌ها و خوردنی‌ها حفظ نماید.
  • هر طرف مبادله باید بتواند از ورود حیوانات یا گیاهانی که حامل بیماری‌های مشترک بین انسان و حیوان است به کشور ممانعت کند.
  • هر طرف مبادله باید بتواند کشور خود را از ورود انواع آفات محافظت نماید.

 

مدل‌های مختلف استاندارد سازی تبادل کالاهای کشاورزی

برای اینکه بتوان ایمنی محصولات کشاورزی را کنترل و تایید کرد، راه‌های مختلفی وجود دارد. یکی از این راه‌ها آنالیز و کنترل مخاطره و نقاط بحرانی است. این آنالیز‌ها مجموعه‌ای از اصولی است برای شناسایی خطرات و نقاطی به کار می‌رود که به خوبی می‌توانند خطرات را کنترل و آن‌ها را کاهش دهند.

 

استفاده از نهادهای واسطه‌ای

بهتر است برای اینکه دو طرف مبادله از سلامت محصولات خود اطمینان حاصل کنند، از گزینه‌ی سومی به عنوان ناظر استفاده نمایند. این عامل باید بی‌طرفی خود را ثابت نماید تا دو طرف بتوانند به او اطمینان کنند. این داور واسطه‌ای حتما باید برای بررسی موارد به قوانین و مقرراتی که سابقا تدوین شده است اکتفا کنند و به استانداردهای محصولات استناد نمایند.

از این عامل سوم به چشم سوم یاد می‌کنند. از قبل باید قوانین و استانداردها را با زبان بین‌المللی که مورد توافق هر دو طرف است تعیین نماید و از این قوانین به عنوان مبنایی برای تعیین کیفیت و ایمنی محصولات استفاده نماید.

استاندارد سازی و پایبندی به آن باعث می‌شود دو طرف زبان مشترکی برای صادرات و واردات داشته باشند و بر اساس آن مبادلات را انجام دهند. این استانداردها در زمینه‌ی تولید، تجارت، حمل و نقل و ارتباطات را شامل می‌شود.

 

سازمان تجارت جهانی

یکی از سازمان‌هایی که این استانداردها را تعریف و برای همه یکسان‌سازی می‌کند، سازمان تجارت جهانی است. اگر وارد یا صادر کننده بخواهند به این سازمان بپیوندند، باید بتوانند استانداردهای صادرات محصولات را رعایت نمایند. اگر کشوری نتواند پایبندی به این اصول را رعایت کند، از عضویت در این سازمان محروم می‌شود.

به این علت که مواد غذایی یکی از حساس‌ترین محصولات برای مبادله است، ممکن است ایمنی آن در هر مرحله‌ای مورد تهدید واقع شود. به همین منظور برای صادرات یک محصول، کنترل کیفیت در هر مرحله‌ای لازم و واجب‌الاجرا است.

 

محصولات کشاورزی ارگانیک

برای اینکه بتوانیم محصولات ارگانیکی تولید و آن را صادر نماییم، حتما باید از کودهای شیمیایی و سموم کمتری برای تولید این محصولات استفاده نماییم. برای این منظور بهتر است تا شیوه‌های مدیریت تلفیقی آفات را به کار ببندیم که مشکلات این محصولات را بسیار کاهش می‌دهد و البته باعث می‌شود تا به ارگانیک بودن محصولات بیشتر امیدوار باشیم.

در این زمینه نیز استانداردهایی به تولیدکنندگان و صادرکنندگان اعطا می‌شود که می‌تواند سلامت محصولات را تضمین نماید. این گواهی‌نامه‌ها سیستم‌های گواهی ISO22000 و HACCP است. لازم به ذکر نیست که برای صادرات به بازارهای معتبرتری مانند بازارهای اتحادیه‌ی اروپا، دریافت این گواهی‌نامه‌ها بسیار لازم و ضروری است.

از طرف دیگر شناسنامه‌دار کردن محصول نیز می‌تواند به صادرکنندگان کمک نماید تا اعتماد طرف مبادله‌ی خود را جلب نمایند.

یکی دیگر از راه‌هایی که بسیاری از کارخانه‌ها و شرکت‌های تولید مواد غذایی در پیش می‌گیرند این است که محصولات اولیه را قبل از ورود به کارخانه از نظر کیفیت مواد اولیه بررسی می‌کنند. این مواد اولیه در آزمایشگاه‌ها تایید شده و مهر QC که گواهی موقت است بر روی این مواد اولیه زده می‌شود که نشان‌دهنده‌ی سلامت این مواد است.

برای تولید و صادرات محصولات کشاورزی نیز استفاده از روش‌های GAP و اصلاح روش‌هایی برای تولید سالم در مزارع و باغات جزو الزامات است. این روش‌ها به عنوان پیش شرط برای تولید محصولات ارگانیک و سالم بسیار مفید و لازم است.

استانداردهای صادرات محصولات کشاورزی iso22000-and-haccp

گواهی ISO22000 و HACCP در صادرات محصولات کشاورزی

دو گواهی ISO22000 و HACCP در جهان بسیار همه گیر شده و بهتر است صادرکنندگان محصولات کشاورزی این دو گواهی را دریافت کنند.

HACCP مخفف ” تجزیه و تحلیل خطر و نقاط بحرانی ” می باشد. این استاندارد اولین بار توسط شرکت Pillsbury توسعه یافت و هدف آن تولید محصولاتی با نقص صفر برای فضانوردان ناسا بود. به طور کلی این استاندارد برای جلوگیری و کنترل خطرات ناشی از خطرات بالقوه ای که می توانید باعث نابودی مواد غذایی شود ، تنظیم شده است.

سیستم HACCP دارای سه اصل می باشد :

  • شناسایی و ارزیابی خطرات مرتبط با مواد غذایی
  • تعیین نقاط کنترل بحرانی برای کنترل خطرات شناسایی شده
  • ایجاد یک سیستم برای نظارت بر نقاط کنترل بحرانی

استاندارد ISO22000 در سال 2005 و برای سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی پیاده سازی شد.

به دلیل طولانی بودن توضیحات این دو استاندارد و خارج از حوصله این مطلب ، میتوانید برای خواندن مقاله کامل در سایت ایزوسیستم مراجعه کنید .

 

کلام آخر

محصولات کشاورزی، چه محصولات اولیه و تازه و چه محصولات و فرآورده‌های دامی، یا حتی محصولاتی که توسط کارخانه‌ها تولید شده‌اند، حتما باید سالم بوده و ایمنی را برای کشور مقصد تایید نمایند. محصولی که نتواند این اطمینان را ایجاد نماید، باعث می‌شود تا طرفین به یکدیگر اعتماد نداشته باشند. مبادله‌ای صورت نگیرد و البته تجارت بین‌الملل کشورها نیز دستخوش تراز تجاری منفی شود.

این‌که دو طرف مبادله تا چه میزان سلامت ملت و اعضای کشور خود برایشان مهم است باعث می شود تا نه محصولی غیر ارگانیک و ناایمن را وارد کنند، و نه این محصولات را تولید و به کشورهای دیگ صادر نمایند. به همین منظور بهتر است تا کشورها، برای نشان دادن حسن نظر خود در این مبادلات، در زیر پرچم سازمان سومی قرار گیرند که سلامت مبادله را تایید نماید. دریافت گواهی‌نامه ها و پایبندی به مقررات و استانداردها می‌تواند این سلامت را تایید نماید و دو طرف را به مبادله با یکدیگر پایبند نماید.

تبلیغات در نئوفارم

نئوفارم

هدف نئوفارم افزایش دانش کشاورزان و دامداران در حوزه های خود و همچنین صادرکنندگان ، بازرگانان و ... می باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا