نئوفارم | NeoFarm

اونس پسته چیست

پسته

۸ بهمن ۱۳۹۹ 121 بازدید
نئوفارم | NeoFarm
اونس پسته چیست و چگونه محاسبه می شود ؟

اونس پسته چیست

اونس پسته چیست و چگونه محاسبه می شود ؟

اونس پسته : پسته یک محصول مرغوب ایرانی است که طرفداران بی‌شماری دارد، ضمن خاصیت‌های بسیاری که برای این محصول تعریف شده است، طعم و مزه بی‌نظیر آن باعث شده است که پسته ایرانی شهرت جهانی داشته باشد و یکی از اصلی‌ترین کالاهای صادراتی کشور به حساب می‌آید. مرغوبیت و کیفیت پسته موضوعی است که خریداران اهمیت بسیاری به آن می‌دهند، یکی از ویژگی‌هایی که معیار اصلی تعیین کیفیت پسته در معاملات جهانی آن محسوب می‌شود اونس پسته است، این که اونس پسته چیست و چگونه محاسبه می‌شود موضوعی است که در این مقاله به آن می‌پردازیم.

اونس پسته چیست؟

همانطور که اشاره مختصری داشتیم، اونس پسته معیاری برای بررسی میزان کیفیت پسته از نظر درشتی است. در یک کلام باید بگوییم هرچه اونس یک پسته کمتر باشد میزان درشتی آن بیشتر است و در صورتی که اونس پسته زیاد باشد به این معنا است که محصول ریزتری در اختیار داریم. در واقع اونس یک کلمه اختصاصی است که می‌توان از کلمه “سایز” به عنوان معادل آن استفاده کرد. در بازار جهانی نیز کلمه “سایز” به جای اونس استفاده می‌شود.

از آنجایی که امکان بسته‌بندی پسته به صورت یک شکل و یک اندازه وجود ندارد معمولا اونس پسته را به صورت یک واحد دو عددی بیان می‌کنند، مثلا گفته می‌شود که پسته احمد آقایی 30-28 دارد. این مسئله بیانگر یک مقدار میانگین است.

 

عوامل تاثیرگذار در تعیین اونس پسته کدامند؟

همانگونه که متوجه شدید اونس یک تعریف کیفی از نظر ظاهری است بنابراین نوع و ظاهر پسته دو عامل مهم تعیین کننده اونس آن خواهند بود.

 

روش محاسبه اونس پسته چگونه است؟

در واقع  اونس پسته به معنای تعداد پسته در 28.3 گرم از محصول است. اونس یک واحد اندازه گیری جرم جهانی است و همانطور که گفتیم از معادل سایز نیز به جای اونس استفاده می‌شود. برای این که اونس پسته را دقیقا محاسبه کنند از این روش استفاده می‌شود.

– ابتدا یک سنگ 142 گرمی را در یک کفه ترازو می‌گذارند، این ترازو را ترازوی اونس‌گیر می‌نامند.

– سپس تا زمانی که دو کفه ترازو متعادل شوند پسته‌ها را در کفه دیگر ترازو می‌ریزند.

– وقتی دو کفه ترازو متعدل شد پسته‌ها را در دسته‌های 5 تایی دسته‌بندی می‌کنند. هر دسته 5 تایی پسته معادل یک اونس پسته محاسبه می‌شود.

روش معمول محاسبه اونس آن است که تعداد اونس را در یک بازه قرار می‌دهند، به این شکل که یک عدد بالا و یک عدد  پایین عدد به دست آمده اعلام می‌شود،  مثلا برای اونس 21 گفته می‌شود که این پسته دارای اونس 20 تا 22 است.

روش‌های غیر معمولی نیز برای تعیین میزان اونس پسته وجود دارد که بیشتر در زمانی که سنگ اونس در دسترس نباشد از آن استفاده می‌شود، به طور مثال در یکی از این روش‌ها مقدار 200 گرم پسته را وزن کرده و آن را به دسته‌های 7 تایی تقسیم می‌کنند تا اونس پسته را محاسبه کنند. در روش دیگری نیز 85 گرم پسته را به دسته‌های سه تایی تقسیم می‌کنند. که این روش معمولا در بازار تهران مورد استفاده قرار می‌گیرد.

نکته مهمی که در خصوص تعریف اونس پسته وجود دارد این است که این مقدار برای انواع مختلف پسته متفاوت است.

 

درجه بندی انواع اونس پسته در ایران چگونه است؟

در ایران معمولا درجه بندی اونس به شکل زیر تعریف می‌شود:

  •  انس پسته بین 18 تا 20: خیلی درشت
  •  انس پسته بین 20 تا 22: درشت
  •  انس پسته بین 22 تا 26: متوسط
  •  انس پسته بین 26 تا 28: ریز
  •  انس پسته بین 28 تا 34: خیلی ریز

 

انس پسته‌های  مشهور ایرانی چقدر است؟

مشهورترین پسته‌های ایرانی را پسته‌های احمد آقایی، اکبری، فندقی و کله قوچی تشکیل می‌دهند، هرکدام از این پسته‌ها دارای اونس مشخص مربوط به خود هستند. به طور معمول اونس تعریف شده برای کیفیت هریک از این پسته‌ها به شرح زیر است:

  •  انس پسته کله قوچی: 22-20 این نوع پسته تقریبا کمیاب است و بیشتر برای صادرات مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  •  انس پسته اکبری: 22-20 ارقام با انس پایین‌تر در این نوع پسته گران‌تر هستند.
  •  انس پسته احمد آقایی: 24-22
  •  انس پسته فندقی: 30- 28

 

آیا محاسبه اونس پسته برای پسته‌های دهان بسته نیز صدق می کند؟

بله اونس پسته دهان بسته را نیز به همین شکل محاسبه می‌کنند، ضمن این که برای تعیین کیفیت این مدل پسته‌ها معمولا صد گرم پسته دهان بسته را مغز می‌کنند و با توجه به کیفیت و میزان مغزی که از این مقدار پسته به دست می‌آید در مورد کیفیت آن بحث می‌کنند، به طور مثال اگر 100 گرم پسته دهان بسته حدود 50 گرم مغز داشته باشد این مقدار قابل قبول است و محصول نیز با کیفیت محسوب می‌شود.

 

علاوه بر اونس چه معیار دیگری برای کیفیت پسته در نظر گرفته می‌شود؟

در کنار اونس به فاکتورهای دیگری چون رنگ، زیبایی و یک‌دست بودن محصول نیز توجه می شود. به این نوع بررسی رویت پسته گفته می‌شود. بنابراین علاوه بر اونس رویت پسته نیز باید مورد قبول باشد تا بتوان گفت که یک محصول از کیفیت قابل قبولی برخوردار است.

در حال حاضر پسته‌های استان کرمان از جمله مرغوب‌ترین نوع پسته از نظر اونس و رویت در کشور محسوب می‌شوند.

 

چه زمانی از اونس برای میزان سنجش کیفیت پسته استفاده می‌شود؟

این نوع دسته‌بندی کیفی محصول بیشتر در زمان معامله پسته در مقیاس‌های بزرگ مطرح می‌شود. معمولا در زمان صادرات و یا خرید پسته در مقدارهای بسیار بالا از اونس یا رویت به عنوان مقیاس‌های کیفی استفاده می‌شود و برای مصرف کننده خرد معمولا این مقیاس‌ها جز یک آشنایی ساده با اصطلاحات رایج در بازار استفاده مشخص دیگری نخواهد داشت.

 

جمع‌بندی نهایی

همانطور که گفتیم پسته یک محصول با کیفیت و جزئی جدایی نشدنی از خشکبار ایرانی است، این محصول گرانبها بازار خوبی در داخل و خارج از کشور دارد و از نظر کیفی دارای طبقه‌بندی‌های مختلفی است. برای این که بتوان کیفیت این محصول را در زمان معاملات تجاری بررسی کرد اصطلاحاتی چون اونس پسته یا رویت پسته توسط کارشناسان این حوزه به کار برده می‌شود که به کیفیت ظاهری پسته ارتباط دارد و در واقع مشخصات ظاهری آن را معلوم می‌کند.

این اصطلاحات معمولا برای معاملات پسته در رقم‌های بالا کاربرد دارند و در خرید و فروش خرد توسط مصرف‌کننده نمی‌توان زیاد به آن توجه داشت.

اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

راهنما
close slider