فهرست مطالب
چگونه زعفران بکاریم ؟ 0 تا 100 کشت زعفران
آب و هوای مناسب برای کاشت زعفران
مناسبترین آب و هوا برای کاشت زعفران، آب و هوای معتدل است، به همین سبب از مرداد تا مهرماه را در ایران به عنوان بهترین فصل کاشت درنظر میگیرند. ازنظر موقعیت جغرافیایی و تاثیر آن بر آب و هوا هم باید اشاره کرد که این گیاه در نقاط نیمه گرمسیر که تابستانهای گرم و خشک و زمستانی ملایم دارند، به خوبی رشد میکند، به همین سبب شمال ( استانهای گیلان، مازندران و گلستان) و جنوب ایران مناطق خوبی برای رشد نیستند و در مقابل آن خراسان جنوبی به طورمثال یک منطقه متناسب است. با وجود اهمیت این شرایط آب و هوایی گاهی برخلاف آن هم روند رشد خوبی حاصل شده است، به طور مثال شهر همدان که در مجموعهی شهرهای سردسیری قرار میگیرد، مکان مناسبی برای کشت زعفران بوده و حاصل مناسبی داشته است.
اگر فروشنده یا خریدار محصولات کشاورزی یا دامپروری هستید آگهی خود را اینجا ثبت کنید !
نئوفارم پلتفرم ثبت آگهی محصولات کشاورزی و دامپروری
خرید و فروش عمده زعفران ، خرید و فروش عمده برنج ، خرید و فروش عمده خرما
خاک مناسب جهت کاشت زعفران
خاک مناسب برای کشت زعفران ترکیبی از خاک رس و شن است، این ترکیب به علت حفاظت از پیازچهای است که قرار است به مدت ۵ الی ۷ سال در داخل خاک باقی بماند. اگر زمین دارای قلوه سنگ، موادآلی که پوسیده نشده یا علفهای هرز باشد، به احتمال زیاد حاصل خوبی برای شما نخواهد داشت. بنابراین بهتر است خاک منطقه موردنظر حاصلخیز، شیرین و عاری از هرگونه مواد مثل علفهای هرز باشد.
- کود مصرفی برای زمین کشت زعفران
برای داشتن یک خاک مناسب و حاصلخیز باید، از کود مناسب هم استفاده نمود. مهمترین نکتهای که حتما باید برای خاک کشت زعفران درنظر بگیرید، آن است که به هیچ وجه نباید از کود تازه حیوانی استفاده شود و کود مورد استفاده حتما باید پوسیده باشد. بهترین ترکیب در واقع کود پوسیده حیوانی به همراه کود شیمیایی باشد که بهتر است هر سه سال یکبار به خاک اضافه شود.
- علفهای هرز
علفهای هرز برای گیاهان رقبای بدی هستند که از مواد مورد نیاز آنها استفاده میکنند. در مواقع رشد علفهای هرز برای پیشگیری از بروز مشکلات بهتر است، اقدام به وجین کردن زمین فرمایید.
مقدار و نوع پیازچه زعفران
- ویژگیهای پیازچه زعفران
پیازچه زعفران باید عمری بیش از هفت سال داشته باشد، سالم و درشت باشد و کپهی آن جدا شده باشد.
- مقدار پیازچه
به طور متوسط برای هر هکتار زمین باید حدود ۲ تن غده استفاده شود. این غدهها برای جلوگیری از پوسیدگی حداکثر پس از هفت سال از خاک بیرون آورده میشوند.
- آفات و مشکلات
متاسفانه پیازچه در معرض آسیب بسیاری است و باید در جهت حفاظت از آن اقدامات لازم صورت گرفته و در خرید پیازچه و ضدعفونی آن دقت کافی صورت گیرد، اما درصورتی که پیازچه آلوده شد و علائم آلودگی را از گیاه تشخیص دادید، بهتر است هرچه سریعتر پیازچه را از خاک خارج کرده و دور بیندازید تا گیاهان مجاور خود را آلوده نکند.
مراحل کاشت زعفران
- آماده سازی زمین
دراین زمان باید بهترین خاک مناسب را برای کاشت زعفران انتخاب و تهیه کنید. این خاک همانطور که در قسمت بالا اشاره شد، باید ترکیبی از شن و رس باشد و همه ویژگیهایی که بررسی کردیم را داشته باشد. در مرحله آماده سازی، پس از انتخاب خاک باید اقدام به آماده سازی آن کنید. به این جهت در اواخرپاییز یا اوایل زمستان اقدام به شخم زدن زمین نمایید و کود مناسب را به آن اضافه کنید. در مرحله آخر و بعد از انجام اقدامات بالا باید سطح خاک را برای کاشت کاملا صاف نمایید.
- تهیه پیاز زعفران
از اوایل تیر تا اواخر شهریور یا به عبارتی در طول فصل تابستان باید اقدام به خرید پیازچه و کاشت آن نمایید. دو نکته مهم دراین مرحله دقت در خرید پیازچههای مرغوب و کاشت سریع آن است. به هیچ وجه نباید بین زمان خرید پیازچه و کاشت آن فاصلهی زیادی ایجادکرد.
- ضدعفونی کردن پیاز زعفران
قبل از اقدام به کاشت پیازچه باید در درجهی اول از سلامت پیازچه خریداری شده اطمینان حاصل کنید و در درجه دوم اقدام به ضدعفونی کردن آن بکنید، تا از هرگونه آلودگی و قارچ در امان باشد. برای این کار از سموم جیوهای مثل گرانوزال، تری تیزان و سرزان استفاده میشود و برای هر ۱۰۰ کیلوگرم پیاز، حدود ۳۰۰ تا ۵۰۰ گرم سم مصرف شود.
- عملیات کاشت زعفران
مراحل بالا که تکمیل شد، تا قبل از بارانهای پاییزی یعنی از خرداد ماه تا اواسط مهرماه اقدام به کاشت زعفران میکنیم. از مردادماه تا مهر ماه میتوانید اقدام به کاشت کنید و به مدت چهار الی هفت سال از آن بهره برداری کنید، هرچند درمواردی دیده شده که تا ده سال هم بازدهی وجود داشته.
روشهای کاشت زعفران
- کشت کپی و چالهای
- کشت نواری
- کشت آرمانی
کشت کپهای و چالهای زعفران
در این شیوه چالههایی به عمق ۱۵ الی ۲۰ سانتی متر کنده میشود و ۳ الی ۱۵ پیازچه داخل هر گودال قرار داده میشود.
چرا درباره عمق چالهها حساسیت وجود دارد؟
در واقع این عمق حدودی در جهت حفاظت از پیازچه در برابر سرمازدگی در فصل زمستان و گرمازدگی در فصل تابستان است.
کشت نواری
این نوع کشت با نامهای نواری، شیاری و ردیفی شناخته میشود و به دو صورت زیر انجام میشود:
- کشت نواری معمولی با تراکم کم ۳ تا ۴ تن در هکتار (کشت سنتی)
- کشت آرمانی با تراکم ۱۰ تن در هکتار (کشت نوین)
کشت نواری معمولی با تراکم کم ۳ تا ۴ تن در هکتار
در این شیوه زمین را به صورت نواری یا شیاری به عمق ۲۵ الی ۳۰ سانتی متر حفر میکنیم و شروع به چیدن پیازچهها دراین نوار با فاصله بین ۸ تا ۱۰ سانتی متر میکنیم. درنظر داشته باشید که فاصله بین شیارها یا نوارها هم اهمیت دارد و باید بین ۳۰ تا ۴۰ سانتی متر بین آنها فاصله گذاشت.
کشت آرمانی با تراکم ۱۰ تن در هکتار
در این شیوه بین هر شیار یا نوار با شیار کناری، حدود ۲۰ الی ۳۰ سانتی متر فاصله باشد. و بین هر پیازچه با پیازچه کناری حدود چهار الی پنج سانتی متر فاصله است. دراین شیوه بازدهی و میزان برداشت بالاتر است و در عین حال به علت فاصله کمتر پیازچهها چیدن گل راحت تر است، هزینههای کلی مثل هزینههای کارگر کمتر است و به صورت کلی بازدهی بالاتری دارد.